Toekomst na trauma?

Ook al is Islamitische Staat (IS) in Irak al meer dan drie jaar verslagen, veel getraumatiseerde jongeren kunnen de oorlog niet zomaar achter zich laten. “Als gezin hebben we het erg moeilijk gehad tijdens de bezetting door ISIS, maar mijn ouders praten er thuis niet over”, zegt Musara (20).

jongeren Met Art Therapy kunnen jongeren traumatische ervaringen verwerken. Voor € 275,00 kan één jongere deelnemen aan een traject.

kinderbijbels De jongeren ontvangen een kinderbijbel van Van Dam. Voor € 4,00 doneert u een kinderbijbel.

lectuur Er is honger naar stichtelijke lectuur zoals ‘de jonge christen’ van Matthew Henry. Eén boekje kost € 2,50.

De Assyrische jongeman doet zijn verhaal tijdens een creatieve therapie in het plaatsje Baghdede, dichtbij Mosul. De gruweldaden van IS verdreven veel inwoners uit het noorden van Irak van huis en haard. Inmiddels zijn sommigen teruggekeerd om het leven in hun oude woonplaats weer op te pakken.

Maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Niet alleen een traumatische ervaring drukt, ook de economische situatie is slecht. In plaats van naar school te gaan, werken jongeren vaak in verschillende (verre) plaatsen zodat ze hun ouders kunnen helpen met het inkomen.

Traumaverwerking is een essentieel onderdeel van de hulp die deze regio juist nu nodig heeft. In groepen van 25-30 krijgen kinderen en jongeren (zowel jongens als meisjes) creatieve therapie aangeboden in een christelijke setting.

Tijdens de bijeenkomsten worden verhalen uit de Bijbel verteld en als referentiemateriaal gebruikt voor de tekeningen die de jongeren maken. Musara: “Ik schilderde de duif van Noach omdat ik leerde dat hoe vergaan je wereld ook lijkt, God altijd genade en nieuwe kansen geeft.” De gesprekken met de psycholoog en de tekenleraar hebben hem meer rust gegeven, zegt hij.

Alle deelnemers krijgen tijdens de laatste bijeenkomst, waar ze vol trots hun tekeningen laten zien, een Bijbel. “Ik was erg blij dat ik op de tentoonstelling een Bijbel kreeg”, zegt de 13-jarige Siba. “Ik heb nog nooit een Bijbel gehad en ik kijk er naar uit om erin te lezen. Ik heb tijdens de tekenles veel verhalen uit de Bijbel gehoord en wil er samen met mijn moeder in lezen.”

Het project, dat deels wordt gesponsord door Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten en deels door particuliere giften, is zo succesvol dat we dit jaar opnieuw starten met verschillende sessies.

We zien uit naar herstel, maar vooral naar zegen op het Woord. Bidt u mee?

Helpt u mee? Voor € 275,- kan één jongere deelnemen aan een traject. U kunt uw bijdrage overmaken via rekeningnummer NL68 TRIO 0786 7131 43 t.n.v. Stichting Ismael o.v.v. Art therapy op de Vlakte van Ninevé.
U kunt ook doneren via www.stichting-ismael.nl/doneren