Impressie 9: Angst voor het boze oog

Project

Ik ken Yoessef al jaren. Hij is nog geen zestig, maar heeft een broze gezondheid. Vorige week had hij weer een nieuwe klacht: de spieren in zijn rechterarm deden hem veel pijn. En hij wist precies hoe het kwam. Iemand had het boze oog op hem laten vallen.

In het Midden-Oosten hoef je niet ver te gaan om het boze oog tegen te komen. De angst dat iemand vol jaloezie naar je kijkt is levensgroot. De gevolgen van zo’n blik kunnen ook levensgroot zijn, geloven miljoenen moslims. Als het boze oog op je auto rust, kun je bijvoorbeeld een ongeluk krijgen. Rust het op je kind, dan kan het ziek worden of zelfs sterven. En dus zijn er in de loop der eeuwen allerlei remedies ontwikkeld tegen het boze oog. In Turkije is bijvoorbeeld de “nazar” overal verkrijgbaar: een blauw amulet in de vorm van een oog dat de kwade blik van anderen tegen moet houden. In Noord-Afrika zie je vaker het “handje van Fatima”, een amulet in de vorm van een hand dat dezelfde kracht wordt toegedicht.

Op het Arabisch Schiereiland

Maar hier op het Arabisch Schiereiland, het hartland van de islam, moeten ze van dat soort bijgeloof niet veel hebben. Het boze oog weer je volgens de mensen hier af door “mashallah” te zeggen – “Wat Allah wil”, betekent dat. Die uitspraak zou alle jaloezie ontkrachten. En daar ontbrak het aan, vertelt Yoessef me terwijl hij zijn pijnlijke arm masseert. “Ik gebruikte die arm om in een pan met pap te roeren”, legt hij uit. “Dat kostte veel kracht. Toen kwam er een vrouw langs die jaloers was. Ze zei: “Ik wilde dat ik zo sterk was.” Maar ze zei geen “mashallah”. En daarom heb ik nu last van mijn arm.”
Voor mij zijn dit soort verhalen vooral een beeld van hoe de islam mensen gevangen houdt in een soms ronduit magische denkwereld waarin angst een hoofdrol speelt. “Christus heeft alle machten overwonnen”, was mijn reactie dan ook op het verhaal van Yoessef. “Als we bij Hem horen, hoeven we niet meer bang te zijn.”
Maar de angst zit diep. Yoessef bleef bij zijn standpunt dat het boze oog allerlei kwaad aanricht. Des te meer hoop en bid ik dat de Heilige Geest zal werken in Yoessefs leven. Want dan zal hij hoe dan ook gaan zien wat het betekent wat Christus zegt: “Vrees niet, geloof alleen.”

Meer lezen?

Lees hier meer over de Woestijnleven projecten.

Helpen?

Wilt u deze projecten een financiële impuls geven?

Uw gift (ANBI, fiscaal aftrekbaar) is heel hartelijk welkom op rekeningnummer
NL68 TRIO 0786 7131 43 t.n.v. Stichting Ismaël
Hebt u de mogelijkheid om periodiek te steunen?
Klik hier en kies als bestemming Woestijnleven (veldwerkers algemeen).