Impressie 8: Eet smakelijk!

Project

Daar zit ik dan als gast aan een rijk gevulde tafel met allerlei heerlijke gerechten. Van eend tot gevulde aubergines en wijnbladeren, ook de koshari en Molokhia met kip ontbreken niet. Ik ben door mijn buren uitgenodigd voor iftar. Zo noemen ze de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.

Zojuist hebben mijn buren het vasten verbroken met het eten van een dadel. Ze hebben hun gebeden gedaan en nu is het tijd om te gaan genieten van het heerlijke eten. Graag wil ik in gebed gaan om mijn hemelse Vader te danken en een zegen te vragen over deze maaltijd.

Hoe pak ik dit aan?

Bidden is voor mijn buren niet iets ongewoons. Vijf maal per dag klinkt hier de oproep tot gebed vanaf de moskee. De salat of salah is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de vijf zuilen van de islam en dus verplicht. Ik vraag me weleens af of er in hun gebeden iets persoonlijks zit. Ik kijk mijn buren aan die mij ondertussen aanmoedigen te gaan eten, mijn bord wordt al volgeladen. Dan rest mij niets anders dan hen in alle eerlijkheid uit te leggen dat ik eerst God wil danken, en Hem om een zegen wil vragen over deze maaltijd en de handen die dit bereid hebben. Goedkeurend knikt mijn buurvrouw met haar hoofd en zegt dat iedereen stil moet zijn. Ik vouw mijn handen, sluit mijn ogen en doe mijn gebed. Dit is nieuw voor hen, ik zie het aan hoe ze naar me kijken. Ik leg hen uit dat ik bidden ook erg belangrijk vindt, maar dat ik dat niet verplicht vijf maal per dag behoef te doen. Ik mag tot God gaan wanneer ik wil en ik mag alle nood en dank voor Hem neerleggen. Nogmaals knikt mijn buurvrouw goedkeurend. Dat is goed zegt ze, het is goed om te bidden.

Mijn buurvrouw vertelt dat ze uit de Koran leest. Ze vraagt of ik uit de Bijbel lees, ze weet nu inmiddels wel dat ik christen ben. Ik beaam dat de Bijbel erg belangrijk voor me is en dat ik daar iedere dag uit lees. Het zijn de woorden van God. God spreekt tot ons door het lezen uit de Bijbel.

Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid die ik had om te getuigen. Het is belangrijk “echt” te zijn is mijn ervaring. Moslims letten op je gedrag. En voor hen is het niet raar of ongewoon om over God te praten. De maaltijd kan beginnen!

Meer lezen?

Lees hier meer over de Woestijnleven projecten.

Helpen?

Wilt u deze projecten een financiële impuls geven?

Uw gift (ANBI, fiscaal aftrekbaar) is heel hartelijk welkom op rekeningnummer
NL68 TRIO 0786 7131 43 t.n.v. Stichting Ismaël
Hebt u de mogelijkheid om periodiek te steunen?
Klik hier en kies als bestemming Woestijnleven (veldwerkers algemeen).